När jag förstod att jag inte var Madonna…

När jag förstod att jag inte var Madonna…
När jag var drygt 43 år gammal bestämde jag mig för att skaffa barn. Det gick flera månader och ingenting hände. Jag var helt frågande inför detta mysterium och gick till läkare… vad i hela världen kunde det vara för fel?
Läkaren förklarade för mig att jag förmodligen var för gammal. Mina ägg var nog inte av toppkvalité. Chockat spände jag ögonen i honom:
– Men jag är bara lika gammal som Madonna! Och hon är gravid!

Samma dag ringde min äldste son. En klok ung man (var 20 när jag fick honom) och han gjorde sitt bästa för att trösta mig. Eller skämtade han med mig?
– Mamma, mirakler händer. Sara i Bibeln var ju 90 år!

För att göra en lång historia kort: med hjälp av akupunktur och hormoner lyckades jag till slut att bli gravid. Och tre månader innan jag fyllde 45 kom lille Deniz till världen.
Jag märkte till min förtjusning att det fanns många fördelar att vara mamma över fyrtio, något som jag berättade för alla och envar.
Jag var en mamma som njöt av varje sekund – även när Deniz vaknade mitt i natten och skrek. Jag visste ju att det här var sista gången i mitt liv som jag ammade, bytte blöjor, snusade i mig sån där go bäbislukt – och såg en liten parvel ställa sig upp och börja gå.

Men jag hade helt förträngt att små parvlar blir vilda grabbar. Och Deniz visade sig vara extrem. Redan vid första ultraljudet visade han sin kolossala energi. Då hoppade han runt och gjorde kullerbyttor i min mage.
Förra sommaren var han ute från tio på morgonen till nio på kvällen och cyklade på sin cykel. Han var inte ens tre år gammal och behövde inte stödhjul!
Snart är han fyra och redan åker han inlines och skateboard. Han rider och spelar fotboll som en liten Maradona. Fullt ös – mamma medvetslös!
På något sätt trotsar han sin egen ålder. Kanske har det gått i arv från mig?
För jag har förstått att jag inte är Madonna. Jag har ingen toppfysik eller ett tjog med nannys att gömma mig bakom.
Jag är bara en väldigt trött, mullig tant som snart fyller femtio. I augusti blir jag farmor. Då kommer Leo…och då blir Deniz farbror. .

Publicerad i Ventilen våren 2007

Denna artikel får inte publiceras eller kopieras (helt eller delvis) utan författarens tillstånd.